משולש הדרמה!

במאמר על "משולש הדרמה" נתקלתי במקרה, ואז מצאתי תירגום מצויין לעברית באתר "מקום". עבורי המאמר היה ממש פוקח עיניים. הוא מאוד עוזר לי להבין את המושג "קורבן" ואחרי שקראתי בו שוב ושוב הצלחתי לזהות באיזה אופן אני רואה את עצמי כקורבן בסיטואציות יומיומיות, ואיך זה משפיע על תפיסת העולם שלי בתקשורת עם אנשים. הבנתי למה אני משתמשת במניפולציות ריגשיות ולמה אני מרגישה פעמים רבות שאנשים עושים לי דברים באופן אישי. למדתי ממנו איך מתנהלות מערכות יחסים, איך לזהות דפוסים לא בריאים, ואיך לזהות מה התפקיד שלנו בתוך המשולש. הבנתי למה יש אנשים שגורמים לי להגיב בצורה מסויימת, כאשר הם התוקפן. למדתי שאני לפעמים מתנהגת כתוקפן. למדתי שלפעמים אני מתנהגת כ"מושיעה" וכופה את עזרתי על אנשים בלי לשאול אם הם זקוקים לעזרה, וכמה זה מניפולטיבי. פשוט למדתי שפה חדשה.

בסוף המאמר הכותבת מדברת על איך לצאת ממשולש הדרמה, ולהתחיל לתקשר ממקום שאינו קורבני. בעצם זה אחד הכלים שעוזר לי להבין "מה באמת קורה פה" כאשר אני נמצאת בתקשורת, ומופעלת מהאוטומטים שלי. אני ממליצה בחום לקרוא את כולו. אני מביאה כאן רק ממש נגיעה של הנושא.

המושג "משולש הדרמה" לקוח מדיאגרמה אשר פותחה על ידי הפסיכיאטר סטפן קארפמן (Stephen Karpman). הדיאגרמה מתארת כיצד קורבנות יכולה להתבטא בשלושה תפקידים אשר ממוקמים על משולש. בתחתית המשולש ממוקם הקורבן, ומעליו שני התפקידים: התוקפן והמושיע. לין פורסט, אשר חקרה את נושא הקורבנות, מכנה את המשולש "משולש הקורבן" (Victim Trianlge).

לין פורסט טוענת שרובנו נוהגים להגיב לחיים מעמדה קורבנית. כאשר אנחנו מסרבים לקחת אחריות על עצמנו, אנחנו באופן לא מודע מתנהגים כקורבן. דפוס זה יוצר אינטראקציות הטעונות ברגשות של כעס, פחד, אשמה או חוסר יכולת, ומותירים בנו תחושה של בגידה או שנוצלנו על ידי אחרים. המאמר מפרט את שלושת התפקידים, האמונות המאפיינות את התפקידים וההשלכות של החיים בתוך משולש הדרמה. לבסוף המאמר מדבר בקצרה על התהליך הדרוש ליציאה מהחיים בתוך משולש הדרמה, ומציאת דרכים חדשות לתקשר ולהציב גבולות בריאים.

להמשך קריאה, אני ממליצה לקרוא את המאמר המקורי של לין פורסט, באנגלית או בתרגום לעברית באתר "מקום" .

המאמר של לין פורסט:
https://www.lynneforrest.com/articles/2008/06/the-faces-of-victim/

והתרגום של אילנה סובול
http://www.macom.org.il/what_now/topic_recovery/drama-triangle/

מה עוד באתר?
בתפריט למעלה תוכלי להגיע לעוד המון נושאים ומאמרים שעוסקים בבית בלתי מתפקד ואיך אפשר לצאת מהכחשה ולהחלים. אפשר להתחיל מהעמוד השלבים בדרך להחלמה.